The Grand.

De uitwerking van het project vertrekt vanuit een sterk gevoel van verantwoordelijkheid voor het gebouw en voor ons milieu. In een tijd waarin duurzaamheid van ecologisch belang is, kan de herbestemming van The Grand als voorbeeldproject fungeren.

Er wordt in dit project voor totale duurzaamheid gekozen en individuele op maat gemaakte installaties voor de appartementen. Deze duurzaamheid combineert een optimaal winter- en zomercomfort met hernieuwbare energieën. Het concept voor de appartementen bestaat uit een collectief geothermisch veld onder de parking, waarop alle individuele warmtepompen worden aangesloten. De appartementen worden verwarmd en verkoeld met vloerverwarming die als klimaatvloer wordt ingezet. Ieder appartement beheert zijn eigen warmtepomp (geothermie/water) gekoppeld aan zijn eigen comfort en gebruik.
Deze technologie zal de gebruikers in staat stellen om via de geothermie “free cooling” toe te passen in de lente en in de zomer. We realiseren een zeer duurzaam zomercomfort in de appartementen.
De appartementen worden geventileerd met gemeenschappelijke luchtgroepen uitgerust met een sorptiewarmtewiel voor maximale recuperatie van warmte en vocht in de winter. Deze luchtgroepen worden uitgerust met passieve koelbatterijen gekoppeld aan de geothermie. De verse lucht wordt in ideale condities gebracht tot aan het appartement, gefilterd en verkoeld in de zomer.

De verlichting van het gebouw en in het gebouw worden samen met DCA en Origin ontworpen en berekend. De historische verlichting in de trapzalen en in de nieuwe delen van het project worden zeer zorgvuldig gekozen. Op de daken van het project worden maximaal fotovoltaïsche panelen geplaatst, in totaal 220. Deze energie wordt rechtstreeks gebruikt voor de primaire circulatoren van het geothermische veld, de centrale luchtgroepen, de liften en gemeenschappelijke verbruiken.

Enkele cijfers;
Er wordt 9.372 lopende meter geothermie geboord onder de parking.
Er worden 220 fotovoltaïsche panelen geplaatst met een opbrengst van 75.900 kWh.
De geothermie zal 211.296 kWh gratis koeling kunnen aanbieden.
De CO2-footprint voor de verwarming van The Grand zal tot 84% gereduceerd worden.


  • OpdrachtgeverVDD Project Development
  • Plaats Nieuwpoort
  • ArchitectenDavid Chipperfield Architects
  •     Origin Architecture & Engineering
        Bureau Bouwtechniek
  • InterieurarchitectArjaan De Feyter
  • TimingIn voorbereiding
  • RendersVDD Project Development
  • Websitethegrand.be

andere projecten