naar overzicht

Crematorium Aalst

Nieuwbouw van een crematorium te Aalst.  Het crematorium als gebouw, zijn functie en de architectuur verdragen zo weinig mogelijk zichtbare laat staan hoorbare technische installaties. Het project moet rust en sereniteit uitstralen. Een duidelijk passieve strategie is de inertie van het gebouw uit architecturaal beton en zichtbaar metselwerk.
Het crematorium omvat twee ceremoniezalen en een horeca gedeelte met grootkeuken. Een derde deel van het gebouw omvat de technische installaties van de ovens en van de gebouwtechniek.
Het volledig project wordt geventileerd op basis van IDA klasse 2 door middel van het verdringingsprincipe.  De luchtgroepen zijn voorzien van alle mogelijke energie-opportuniteiten, zoals freecooling, warmterecuperatie en nachtkoeling.  Dit verdringingsprincipe zorgt voor een tochtvrije, geluidloze klimatisatie van het gebouw. 

De verwarmingsenergie wordt volledig gerecupereerd vanuit de restwarmte van de ovens. Deze warmte wordt overgedragen op het vloerverwarmingssysteem en de cv-waterbatterijen van de luchtgroepen.
De verlichtingsinstallatie wordt geïntegreerd in de betonnen T-welfsels in een patroon voor het volledige gebouw inclusief de nood- en veiligheidsverlichting. Het project is ontworpen met een zeer sereen en kwaliteitsvol verlichtingsconcept.

  • Opdrachtgever IGS Westlede
  • Plaats Aalst
  • Architect KAAN Architecten, Rotterdam
  • Timing 2014 - 2018
  • Fotograaf Simone Bossi | Sebastian van Damme

andere projecten